Dating-apps helpen Balkan om de liefde opnieuw aan te wakkeren in de tijd van Corona

Net als de rest van de wereld zien de Balkan het gebruik van dating-apps tijdens de pandemie toenemen, met gegevens die de duur van de dagelijkse gesprekken zien toenemen.

Online dating is al geruime tijd de “nieuwe norm” voor het vinden van romantiek. Meer mensen over de hele wereld gebruiken deze methode tijdens de pandemie van het coronavirus terwijl ze een veilige manier zoeken om in contact te komen met potentiële partners. Het gebruik van online dating in de Balkan is fragmentarischer en minder op Tinder gericht, hoewel gegevens suggereren dat ook hier de pandemie de manier verandert waarop mensen de apps gebruiken. Bekijk Parship voor leuke dates.

 

https://www.youtube.com/embed/UxU-8d2thY4

 

De wereldwijde markt voor online datingservices was volgens een rapport van Allied Market Research in 2018 $ 6,69 miljard waard, en naar verwachting zal dit in 2025 $ 9,20 miljard bedragen. Er zijn momenteel honderden online datingwebsites en -apps op de markt, hoewel Tinder een een sterke reden om de populairste dating-app op wereldschaal te zijn.

 

Tinder, gelanceerd in 2012, stelt gebruikers in staat om anoniem te vegen om profielen van andere gebruikers te ‘liken’ of ‘niet leuk te vinden’, op basis van de foto’s die ze plaatsen. Het Amerikaanse bedrijf achter Tinder, Match Group, zegt dat de app meer is dan alleen een gewone dating-app en beschrijft het als een ‘culturele beweging’ die de inmiddels beroemde ‘veegcultuur’ heeft uitgevonden, waar gebruikers snel door profielen vegen en direct beslissingen nemen over hoe en wie tot nu toe. Ontdek Pepper datingsite voor leuke ervaringen.

 

Tinder claimt officieel “tientallen miljoenen” gebruikers wereldwijd, met schattingen die de ‘beweging’ op meer dan 50 miljoen in 190 landen in 40 talen zetten. Tinder-gebruikers gaan meer dan een miljoen keer per week door, met als grootste markten voor de app de VS, het VK en Brazilië.

 

Tijdens de coronaviruspandemie is het gebruik van dating-apps, ondanks wijdverbreide beperkingen op het gebied van verkeer en thuis blijven, wereldwijd toegenomen. En Tinder is geen uitzondering: de app registreert een toename in gebruik in veel van de door virussen getroffen landen in Europa. In Italië, een van de landen met het grootste aantal gevallen van coronavirus in Europa, zag Tinder in de tweede helft van februari en maart een toename van 29% in het aantal dagelijkse berichten tussen actieve gebruikers, vertelde het bedrijf BIRN in een verklaring . In Duitsland was de stijging over dezelfde periode 33%, terwijl in Frankrijk 23% was.

 

Het bedrijf merkte ook een toename van de gespreksduur van gebruikers op; in Italië was de stijging 28%, terwijl in Spanje, ook een van de landen die het zwaarst door de pandemie werden getroffen, de stijging 26% bedroeg.

 

Voldoen aan bepaalde behoeften

 

De toename van het gebruik van dating-apps kan worden beschouwd als een vervulling van de behoefte aan intimiteit tijdens de langdurige periode van afsluiting en isolatie veroorzaakt door de pandemie van het coronavirus, zeggen experts.

 

“We kunnen in deze tijden geen limiet stellen aan de menselijke behoefte aan intimiteit, nabijheid en seksualiteit – daarom is het gebruik van datingplatforms de afgelopen twee maanden met maar liefst 30% toegenomen”, zegt de in Skopje gevestigde psycholoog Bojana Stojmenovic vertelt BIRN.

 

Afgezien van intimiteit, voldoen de apps ook aan de behoefte aan onmiddellijke bevrediging. Deze en andere apps kunnen worden gezien als een coping-mechanisme om die voldoening te krijgen, vooral in een tijd waarin de pandemie veel samenlevingen naar binnen heeft gedwongen en de dagelijkse activiteiten heeft stopgezet.

 

“Een belangrijk element van de nieuwe dating-apps en -platforms is de snelheid en beschikbaarheid van het vinden van de gewenste partner. We leven in een tijd waarin we gewend zijn aan onmiddellijke bevrediging, om dingen met één klik te krijgen – we kunnen bijvoorbeeld een pizza krijgen, een telefoontje van onze favoriete vriend, onze langverwachte schoenen of zelfs een partner ”, benadrukt Stojmenovic .

 

Hoewel Tinder de populairste dating-app is in heel Europa, wordt in Roemenië en Bulgarije het meest gebruikt door Badoo. Badoo, in 2006 opgericht door de Russische ondernemer Andrey Andreev, heeft nu wereldwijd meer dan 450 miljoen gebruikers, met dagelijkse berichten die tussen de 350 miljoen worden verzonden.

 

Hoewel het bedrijf geen specifieke gegevens heeft over hoeveel deze aantallen in de Balkan zijn gestegen tijdens de pandemische maanden, meldt het dat de duur van de dagelijkse gesprekken, zoals op Tinder, is toegenomen.

 

“Uit onze gegevens blijkt dat er meer gesprekken plaatsvinden, met stijgingen tot 35%. Er worden gegevens getoond en gebruikers vertellen ons dat gesprekken langer zijn, en met alinea’s in plaats van one-liners “, zegt Tristan Pineiro, Badoo’s wereldwijde hoofd communicatie, in een verklaring aan BIRN.

 

Volgens Pineiro suggereren deze ontwikkelingen een heropleving van aanhoudende verkering en verleiding over lange afstanden. “We herleren de kunst van verkering en conversatie, en hopen dat alle daters – met name mannen – hieruit een hernieuwd respect zullen krijgen voor eerlijke verbinding en communicatie, wat op zijn beurt neerkomt op betere en meer succesvolle wedstrijden, gebaseerd op gedeelde interesses en diepe connectie ‘, zegt hij.

 

En WMet videochatten die nu een essentieel onderdeel van het leven wordt en in contact blijft, verwacht Badoo dat deze ‘nieuwe normalisatie’ ook in de datingwereld van pas zal komen, voegt Pineiro toe.

In andere Balkanlanden worden dating-apps spaarzamer gebruikt, zelfs onder de huidige omstandigheden van bewegingsbeperkingen en uitgaansverboden.

 

Een van die plaatsen is Noord-Macedonië, waar romantische verkering nog steeds overwegend conservatief wordt gevoerd. Een bron die werkzaam is in de online dating-industrie voor volwassenen vertelt BIRN dat het gebruik van dating-apps zoals Tinder in Noord-Macedonië nog steeds wordt afgekeurd.

 

“De reden hiervoor is dat we een kleine markt zijn en een conservatieve omgeving. Een app als Bumble, waar alleen vrouwelijke gebruikers het eerste contact kunnen leggen als ze geïnteresseerd zijn, zou bijvoorbeeld in ons land nauwelijks werken ‘, zegt de bron.

 

Ook bevatten veel van de datingprofielen nep-afbeeldingen, omdat gebruikers terughoudend zijn om hun eigen afbeeldingen te gebruiken. ‘Ik denk dat dit gebeurt omdat de meesten zich nog steeds schamen voor het gebruik van dergelijke apps. Bovendien is het aantal mannelijke gebruikers vaak onevenredig veel groter dan het aantal vrouwelijke gebruikers, en dit is niet goed in termen van hoe de dating-apps werken ”, voegt de bron toe.

 

In het afgelopen decennium had Noord-Macedonië een datingsite met de naam Prijateli die al meerdere jaren bestond. Volgens de bron was er een paar jaar geleden enige interesse in het maken van een dating-app speciaal ontworpen voor Noord-Macedonië, maar nadat de potentiële investeerders een marktonderzoek hadden uitgevoerd, besloten ze dat niet te doen.

 

Voor sommigen functioneert Instagram in plaats daarvan als een dating-app. De 35-jarige Marija uit Skopje zegt dat als het gaat om daten, haar ervaringen met dit sociale netwerk gevarieerd zijn.

 

‘Er zijn twee soorten [mensen die contact met mij maken]. Sommigen beginnen mijn foto’s leuk te vinden en schrijven me dan. Anderen benaderen me zodra ze mijn volgers op het netwerk worden, ”vertelt Marija aan BIRN. “De meesten gedragen zich goed, ze beginnen me te complimenteren of zoeken naar algemene informatie, zoals waar ik woon, mijn leeftijd, enzovoort.”

 

“Er is echter ook een tweede categorie mensen die openlijk seks willen hebben en hun intentie aangeven in het openingsgesprek. Maar het is ook interessant dat 90 procent daarvan getrouwd is of een langdurige relatie heeft en voortdurend foto’s en video’s plaatst van hoe gelukkig en verliefd ze zijn ‘, legt Marija uit.

 

Instagram is ook de geprefereerde keuze voor de 32-jarige inwoner van Skopje, Dejan, als het gaat om online dating.

 

‘Ik gebruik geen dating-apps. Ik heb het meerdere keren geprobeerd en in de meeste gevallen bleken de profielen nep. Het is anders bij Instagram, omdat je echt kunt zien of de persoon die je benadert, reageert door je foto’s leuk te vinden of op je berichten te reageren. Ik denk dat dit een veel transparantere manier is dan het gebruik van dating-apps ”, vertelt Dejan aan BIRN.

 

Ongeacht hoe mensen online daten, via apps of sociale media, de trend om internet te gebruiken om romantiek te vinden, blijft sterk. En naarmate de onzekerheid blijft bestaan ​​over hoe lang de maatschappelijke effecten van de pandemie zullen duren, lijkt online dating een permanent onderdeel te worden van de Balkan-datingscene.